Wykaz i charakterystyka diet stosowanych w WSzZ w Kielcach
Przedstawione poniżej diety, są zgodne z obowiązująca nomenklaturą i są dietami najczęściej zlecanymi w klinikach i oddziałach WSzZ w Kielcach.
Rodzaje diet:
- – dieta podstawowa
- – dieta łatwo strawna
- – dieta wysokobiałkowa
- – dieta niskobiałkowa
- – dieta bezglutenowa
- – dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:
- – dieta przecierana
- – dieta papkowata
- – dieta płynna
- – dieta kleikowa
- – dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
- – dieta ubogoenergetyczna
- – dieta z ograniczeniem tłuszczu
- – dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa)
- – dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa)
Zastosowanie wyżej wymienionych diet:
Dieta podstawowa:
żywienie ludzi zdrowych w rożnym wieku.
Dieta lekkostrawna:
w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit; nadmiernej pobudliwości jelita grubego; nowotworach przewodu pokarmowego; wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych; chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką; zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym; przewlekłych chorobach układu oddechowego z rozedmą; po zawale; rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych; u chorych długo leżących u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego; u osób w wieku podeszłym.
Dieta wysokobiałkowa:
dla osób wyniszczonych; w chorobach nowotworowych; w rozległych oparzeniach, zranieniach; w chorobach przebiegających z gorączką; dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.
Dieta niskobiałkowa:
w zapobieganiu nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii; ochronie zmienionych chorobowo narządów – wątroby, nerek; utrzymaniu możliwie dobrego stanu odżywiania pacjenta
Dieta bezglutenowa:
w alergiach na gluten, celiakii i nietolerancjach glutenu.
Dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:
- dieta przecierana:
zmiana konsystencji niektórych produktów i potraw - dieta papkowata:
w chorobach jamy ustnej i przełyku (zapalenie, rak, zwężenie, żylaki); w przypadku utrudnionego gryzienia i połykania; niektórych chorobach nie przebiegających z gorączką; po niektórych zabiegach chirurgicznych wg wskazań lekarza - dieta płynna:
w chorobach jamy ustnej; u chorych nieprzytomnych; sonda; PEG; w innych stanach chorobowych wg wskazań lekarza - dieta kleikowa:
w ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek; w stanach pooperacyjnych; w chorobach zakaźnych
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa):
u chorych na cukrzycę; w chorobach nowotworowych
Dieta ubogoenergetyczna:
w redukcji masy ciała; u osób z otyłością i nadwagą
Dieta z ograniczeniem tłuszczu:
w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych; chorobach miąższu wątroby – marskość wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby/trzustki; we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa):
w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy; przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka; refluksie żołądkowo-przełykowym; dyspepsjach czynnościowych żołądka (dolegliwości nie mające podłoża zmian organicznych)
Dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa):
w zaparciach nawykowych, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dietoprofilaktyce uchyłkowatości i nowotworów jelita grubego, kamicy żółciowej, otyłości, zaburzeń przemiany lipidowej i węglowodanowej.
W opracowaniu diet korzystano z:
- – „Podstaw naukowych żywienia w szpitalach” pod red. prof dr hab. med. J. Dzieniszewski, dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. J. Socha. IŻŻ, 2001
- – „ Praktyczny podręcznik DIETETYKI” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2010
- – „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2011
- – „Dietoterapia” – Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2015
- – „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2016
W załącznikach poniżej znajdują się zalecenia dietetyczne do powyższych diet oraz diet z innymi modyfikacjami. Zalecenia stanowią jedynie wzorzec poszczególnej diety, który nie uwzględnia mnogości chorób, dlatego też warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem w sprawie doboru opcjonalnego sposobu żywienia.
– Dieta beztłuszczowa przecierana
– Dieta bogatoresztkowa- zaparcia
– Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
– Dieta w chorobach wątroby z ograniczeniem tłuszczu
– Dieta w chorobie wrzodowej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
– Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
– Dieta bezmleczna lekkostrawna – dzieci
– Dieta bogatobiałkowa – dzieci
– Dieta w mukowiscydozie – dzieci
– Dieta bogatoresztkowa – dzieci
– Dieta w cukrzycy z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – dzieci
– Dieta hipoalergiczna – dzieci
– Dieta w fenyloketonurii – dzieci
Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem: https://ncez.pl/.
Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.