Strona główna » Dla Pacjenta » Wykaz diet
Wykaz i charakterystyka diet stosowanych w WSzZ w Kielcach
Przedstawione poniżej diety, są zgodne z obowiązująca nomenklaturą i są dietami najczęściej zlecanymi w klinikach i oddziałach WSzZ w Kielcach.
Rodzaje diet:
Zastosowanie wyżej wymienionych diet:
Dieta podstawowa:
żywienie ludzi zdrowych w rożnym wieku.
Dieta lekkostrawna:
w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit; nadmiernej pobudliwości jelita grubego; nowotworach przewodu pokarmowego; wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych; chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką; zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym; przewlekłych chorobach układu oddechowego z rozedmą; po zawale; rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych; u chorych długo leżących u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego; u osób w wieku podeszłym.
Dieta wysokobiałkowa:
dla osób wyniszczonych; w chorobach nowotworowych; w rozległych oparzeniach, zranieniach; w chorobach przebiegających z gorączką; dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.
Dieta niskobiałkowa:
w zapobieganiu nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii; ochronie zmienionych chorobowo narządów – wątroby, nerek; utrzymaniu możliwie dobrego stanu odżywiania pacjenta
Dieta bezglutenowa:
w alergiach na gluten, celiakii i nietolerancjach glutenu.
Dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa):
u chorych na cukrzycę; w chorobach nowotworowych
Dieta ubogoenergetyczna:
w redukcji masy ciała; u osób z otyłością i nadwagą
Dieta z ograniczeniem tłuszczu:
w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych; chorobach miąższu wątroby – marskość wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby/trzustki; we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa):
w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy; przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka; refluksie żołądkowo-przełykowym; dyspepsjach czynnościowych żołądka (dolegliwości nie mające podłoża zmian organicznych)
Dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa):
w zaparciach nawykowych, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dietoprofilaktyce uchyłkowatości i nowotworów jelita grubego, kamicy żółciowej, otyłości, zaburzeń przemiany lipidowej i węglowodanowej.
W opracowaniu diet korzystano z:
Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem: https://ncez.pl/.
Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.