Noworodki z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach, wymagające żywienia pozajelitowego, od kilku dni, otrzymują specjalistyczne mieszaniny sprowadzane ze Szpitala Skawina koło Krakowa, w którym działa profesjonalna Pracownia Żywienia Pozajelitowego.
Preparaty stosowane do żywienia pozajelitowego składają się z: węglowodanów, białek, tłuszczów, składników mineralnych, mikroelementów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wodzie.
– Ta mieszanina jest niezbędna do ratowania życia noworodków urodzonych przedwcześnie, jak i również tych, które znajdują się w stanie ciężkim, albo dzieci starszych, które mają specyficzne problemy przewodu pokarmowego – tłumaczy Grażyna Pazera, Kierownik Kliniki Neonatologii Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.
Lekarka dodaje, że w momencie, gdy dziecko rodzi się przedwcześnie, musi być żywione tak samo intensywnie jak w brzuchu u mamy, ale nie można karmić go drogą przewodu pokarmowego, ponieważ jest on niedojrzały. Wszystkie składniki niezbędne do życia można podać tylko przez naczynia krwionośne.
– Zakładamy specjalne wejścia dożylne tzw. cewniki centralne, których koniec znajduje się w okolicy przedsionka serca i tą drogą podawane jest żywienie pozajelitowe – wyjaśnia Grażyna Pazera.
Kierownik kliniki przekonuje, że od jakości żywienia dziecka, od pierwszych godzin życia, zależy jego dalszy rozwój ruchowy i intelektualny – niedobór jakiegokolwiek składnika może zaowocować zaburzeniem zdrowia czy chorobą w kolejnych latach, nawet w wieku dorosłym.
Dotychczas preparaty do żywienia pozajelitowego były przygotowywane w obrębie Kliniki Neonatologii WSzZ.
Współpracę z innym szpitalem, w którym działa specjalna pracownia, nawiązano by podnieść standard opieki nad noworodkami. Preparaty, jakie otrzymuje klinika w Kielcach spełniają najwyższe normy bezpieczeństwa: są przygotowywane w specjalnych warunkach, w sposób niezwykle precyzyjny, przechodzą badania bakteriologiczne, sprawdzana jest stabilność fizykochemiczna roztworów.
Mieszaniny dla poszczególnych maluszków są ustalane każdego dnia. Lekarz znający stan dziecka, jego zapotrzebowanie żywieniowe na poszczególne składniki, za pomocą specjalnej, „elektronicznej recepty”, wysyła informację do pracowni w Krakowie. Dane są tam weryfikowane przez specjalistę w dziedzinie farmakologii i po szczegółowej analizie, przekazane do pracowni, gdzie powstają mieszaniny do żywienia pozajelitowego. Zapakowane w odpowiednie urządzenia chłodnicze, każdego dnia, na konkretną godzinę, są przywożone do Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.
Codziennie, żywienia pozajelitowego wymaga około 10-15 noworodków z Kliniki Neonatologii WSzZ.
Z tej formy leczenia żywieniowego będą mogły też korzystać starsze dzieci z oddziałów pediatrycznych.