Trwa Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią (1-7 sierpnia), ustanowiony w 1990 roku przez UNICEF.
– Karmienie piersią jest najzdrowszym sposobem żywienia noworodków i niemowląt. Pokarm mamy jest unikatową substancją, która stanowi żywność funkcjonalną – podkreśla lek. Aleksandra Gładyś Jakubczyk, neonatolog, Certyfikowany Doradca Laktacyjny z Klinicznego Oddziału Neonatologii w WSzZ.
Jak dodaje lekarka, prawidłowe żywienie to zapewnienie zapotrzebowania na energię i niezbędne składniki odżywcze, które wpływają na prawidłowy rozwój fizyczny i psychomotoryczny dziecka.
– Żywienie w pierwszym okresie życia ma olbrzymie znaczenie dla programowania metabolicznego. Karmienie piersią zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, odżywczych i emocjonalnych zarówno dla dziecka jak i dla mamy – dodaje Ola Gładyś-Jakubczyk.
Pokarm naturalny na oddziałach intensywnej terapii noworodka jest lekiem. Ponieważ mleko matki jest substancją biologicznie czynną, powinno być podawane w minimalnych ilościach tuż po porodzie wcześniaka.
-Takie żywienie troficzne stymuluje dojrzewanie przewodu pokarmowego, wpływa ma układ immunologiczny oraz funkcje endokrynne i motorykę przewodu pokarmowego – mówi neonatolog.
Lekarze podkreślają, że karmienie piersią jest procesem naturalnym, ale nie zawsze jest łatwe, a w przypadku porodu przedwczesnego, mamy muszą pokonać wiele trudności. Przy odpowiednim wsparciu i postępowaniu zgodnie ze standardem programu wczesnej stymulacji laktacji, na oddziałach 3 stopnia referencyjności, niejednokrotnie karmienie piersią skrajnego wcześniaka jest możliwe. Należy pamiętać, że mamy w okresie karmienia piersią potrzebują wsparcia – zarówno w rozpoczęciu jak i podtrzymaniu tego wyjątkowego sposobu żywienia.
W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach pacjentki otrzymują taką pomoc.