O zmianę nawyków żywieniowych, zdrowy i aktywny tryb życia apeluje doktor Magdalena Dolecka-Ślusarczyk, specjalista diabetologii i chorób wewnętrznych, kierownik Klinicznego Oddziału Chorób Wewnętrznych Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego, przewodnicząca świętokrzyskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
Jak mówi doktor Magdalena Dolecka- Ślusarczyk, osób chorych na cukrzycę regularnie przybywa, także wśród dzieci i młodzieży.
Obecnie na cukrzycę choruje 450 milionów ludzi na świecie, a w Polsce ten problem dotyczy ponad 3 mln osób. W grupie potencjalnie zagrożonych jest coraz więcej dzieci i młodzieży.
– Dzieci zmniejszyły swoją aktywność fizyczną, kiedyś czas wolny wykorzystywały na gry i zabawy głównie na podwórku, a dziś spędzają godziny przy komputerze i telefonie. Żywimy się nieregularnie, szybko i byle jak, i ten problem przekłada się później na metabolizm organizmu, czyli doprowadza do takich zmian, które obok braku ruchu są przyczyną otyłości, a ta wiąże się z otłuszczeniem narządów wewnętrznych, z gorszym ich funkcjonowaniem i to w konsekwencji doprowadza do zjawiska, które się nazywa insulinoopornością – opowiada dr Magdalena Dolecka – Ślusarczyk.
Specjalista tłumaczy, że organizm osoby predysponowanej do zachorowania na cukrzycę musi produkować znacznie więcej insuliny, w konsekwencji czego, z upływem czasu i stałego eksploatowania trzustki, tak aby uzyskać zadowalający efekt w postaci normoglikemii, dochodzi w końcu do wyczerpania się mechanizmów kompensujących.
– Oczywiście cukrzyca to nie tylko problem wysokiej glikemii, to przede wszystkim przełożenie na przyspieszony proces miażdżycowy, który z kolei odpowiada za wcześniejsze w tej populacji incydenty sercowo- naczyniowe. Cukrzyca rzutuje na jakość życia – podkreśla doktor Dolecka- Ślusarczyk.
Lekarka apeluje o właściwe odżywianie, czyli regularne spożywanie zbilansowanych posiłków: zdrowych, opartych na świeżych, mało przetworzonych produktach, z unikaniem tych, które mają wysoki indeks glikemiczny, czyli bardzo gwałtownie podnoszą poziom cukru. Poprawa sposobu odżywiania i zmiana stylu życia sprzyja zapobieganiu rozwojowi cukrzycy.
W badaniu DPP (Diabetes Prevention Program) w ciągu niecałych 3 lat uzyskano 57% redukcji ryzyka rozwoju cukrzycy, u osób ze stanem przedcukrzycowym, w porównaniu z populacja ogólną.
95 procent zachorowań na cukrzycę dotyczy jej typu 2, a jedynie 5 procent to cukrzyca typu 1, na którą w ostatnim czasie zaczyna chorować coraz więcej dzieci. W przypadku cukrzycy typu 1 nie jest precyzyjnie określona jej przyczyna postuluje się znaczenie czynników genetycznych i środowiskowych oraz gwałtownej zmiany trybu życia. Czynniki środowiskowe mogą wywołać nasilenie istniejącego już procesu niszczenia komórek produkujących insulinę lub go inicjować . Zanieczyszczenie środowiska i toksyny obecne w pożywieniu mogą być także czynnikiem sprawczym – uważa diabetolog.
Doktor Magdalena Dolecka- Ślusarczyk apeluje do rodziców i dziadków aby wnikliwie przyglądali się temu co robią i spożywają ich dzieci. Ważne jest, aby nigdy nie opuszczały domu bez konkretnego śniadania, gdyż pierwszy posiłek jest niezwykle ważny i kształtuje preferencje żywieniowe na cały dzień.
Jak dodaje diabetolog, regularnie wzrasta również liczba kobiet ciężarnych z cukrzycą ciążową. Problem ten nie dotyczy tylko pań, które decydują się na macierzyństwo w dojrzałym wieku, czy wieloródek, ale również młodych kobiet po 20. roku życia głównie otyłych, ale także tych, które urodziły się jako wcześniaki.