Strona główna » Świętokrzyskie Centrum Pediatrii » I Klinika Pediatrii – II Oddział Chorób Dziecięcych » I Klinika Pediatrii – II Oddział Chorób Dziecięcych – Pododdział Hepatologiczno-Gastroenterologiczny
Pododdział Hepatologiczno–Gastroenterologiczny mieści się na I piętrze Świętokrzyskiego Centrum Pediatrii. Jest jedynym oddziałem pediatrycznym o takim profilu w województwie świętokrzyskim. Świadczy usługi w zakresie specjalistycznej diagnostyki i leczenia dzieci do 18. roku życia, z chorobami przewodu pokarmowego (choroby przełyku, żołądka, XII-cy, jelita cienkiego i grubego, wątroby, trzustki).
W obrębie oddziału znajduje się pracownia endoskopowa, gdzie wykonywane są badania endoskopowe górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego, u pacjentów hospitalizowanych we wszystkich oddziałach pediatrycznych ŚCP.
Oddział współpracuje z Kliniką Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu „Pomnik- Centrum Zdrowia” Dziecka w Warszawie.
Oddział współpracuje także z jedyną w województwie Poradnią Gastroenterologiczną dla dzieci, gdzie trafiają pacjenci po hospitalizacji w oddziałach ŚCP, a także dzieci z problemami gastrologicznymi z całego województwa.
Kierownik: lek. Beata Gładysiewicz – specjalista chorób dziecięcych, gastroenterolog
Pielęgniarka koordynująca: mgr Małgorzata Maj
Pododdział Hepatologiczno–Gastroenterologiczny posiada akredytację Ministerstwa Zdrowia do prowadzenia stażu kierunkowego dla lekarzy w zakresie pediatrii i gastroenterologii w ramach specjalizacji z pediatrii.
Kontakt:
gabinet lekarski (41) 30-33-345
dyżurka pielęgniarek (41) 30-33-217
sekretariat (41) 30-33-344
poradnia gastroenterologiczna (41) 30-33-350
Przygotowanie do kolonoskopii
Aby możliwe było wykonanie badania endoskopowego jelita grubego należy bardzo starannie przestrzegać podanych poniżej zaleceń.
Oglądanie wnętrza jelita wymaga bardzo dokładnego oczyszczenia jelita z resztek pokarmowych przy użyciu środków przeczyszczających.
Dieta
7 dni przed badaniem: Nie jedz pieczywa z ziarnami, owoców pestkowych (np. winogrona, pomidory, kiwi, truskawki), nasion siemienia lnianego, maku, sezamu lub warzyw posiadających twardą skórkę np. pomidor. Pestki i nasiona zalegające w jelicie utrudniają wykonanie badania. Wykluczyć również warzywa o czerwonym zabarwieniu np. buraki, botwina, które mogą zmienić kolor jelita.
Nie ograniczać ilości przyjmowanych płynów. Wypijać ok. 1-2 l na dobę. Pić dowolne napoje oprócz kawy i soków przecierowych – zawiesistych (nieklarowanych).
2 dni przed badaniem: Dieta ubogoresztkowa: śniadanie lekkostrawne, bułka, kromka chleba z masłem, serem, jajko, zupy klarowne, bulion, makaron, gotowane mięso, przecedzone soki, herbata, kawa bez fusów, napoje niegazowane, kisiel, jajka na miękko. Osoby z zaparciami taką dietę powinny stosować już 72 godz. przed badaniem. Przy uporczywych zaparciach – dieta ścisła, do picia Nutridrink.
Leki:
Osoby regularnie przyjmujące leki np. przeciwpadaczkowe zażywają ich poranną dawkę o godz. 5 rano popijając niewielką ilością wody.
Należy przerwać przyjmowanie preparatów żelaza na 7 dni przed kolonoskopią.