logo Szpital w Kielcach

Wojewódzki Szpital
Zespolony w Kielcach

Wykaz i charakterystyka diet stosowanych w WSzZ w Kielcach

 

Przedstawione poniżej diety, są zgodne z obowiązująca nomenklaturą i są dietami najczęściej zlecanymi w klinikach i oddziałach WSzZ w Kielcach.

Rodzaje diet:

  • – dieta podstawowa
  • – dieta łatwo strawna
  • – dieta wysokobiałkowa
  • – dieta niskobiałkowa
  • – dieta bezglutenowa
  • – dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:
    • – dieta przecierana
    • – dieta papkowata
    • – dieta płynna
    • – dieta kleikowa
  • – dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
  • – dieta ubogoenergetyczna
  • – dieta z ograniczeniem tłuszczu
  • – dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa)
  • – dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa)

 

Zastosowanie wyżej wymienionych diet:

Dieta podstawowa:
żywienie ludzi zdrowych w rożnym wieku.

Dieta lekkostrawna:
w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit; nadmiernej pobudliwości jelita grubego; nowotworach przewodu pokarmowego; wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych; chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką; zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym; przewlekłych chorobach układu oddechowego z rozedmą; po zawale; rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych; u chorych długo leżących u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego; u osób w wieku podeszłym.

Dieta wysokobiałkowa:
dla osób wyniszczonych; w chorobach nowotworowych; w rozległych oparzeniach, zranieniach; w chorobach przebiegających z gorączką; dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.

Dieta niskobiałkowa:
w zapobieganiu nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii; ochronie zmienionych chorobowo narządów – wątroby, nerek; utrzymaniu możliwie dobrego stanu odżywiania pacjenta

Dieta bezglutenowa:
w alergiach na gluten, celiakii i nietolerancjach glutenu.

Dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:

  • dieta przecierana:
    zmiana konsystencji niektórych produktów i potraw
  • dieta papkowata:
    w chorobach jamy ustnej i przełyku (zapalenie, rak, zwężenie, żylaki); w przypadku utrudnionego gryzienia i połykania; niektórych chorobach nie przebiegających z gorączką; po niektórych zabiegach chirurgicznych wg wskazań lekarza
  • dieta płynna:
    w chorobach jamy ustnej; u chorych nieprzytomnych; sonda; PEG; w innych stanach chorobowych wg wskazań lekarza
  • dieta kleikowa:
    w ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek; w stanach pooperacyjnych; w chorobach zakaźnych

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa):
u chorych na cukrzycę; w chorobach nowotworowych

Dieta ubogoenergetyczna:
w redukcji masy ciała; u osób z otyłością i nadwagą

Dieta z ograniczeniem tłuszczu:
w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych; chorobach miąższu wątroby – marskość wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby/trzustki; we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa):
w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy; przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka; refluksie żołądkowo-przełykowym; dyspepsjach czynnościowych żołądka (dolegliwości nie mające podłoża zmian organicznych)

Dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa):
w zaparciach nawykowych, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dietoprofilaktyce uchyłkowatości i nowotworów jelita grubego, kamicy żółciowej, otyłości, zaburzeń przemiany lipidowej i węglowodanowej.

W opracowaniu diet korzystano z:

  • – „Podstaw naukowych żywienia w szpitalach” pod red. prof dr hab. med. J. Dzieniszewski, dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. J. Socha. IŻŻ, 2001
  • – „ Praktyczny podręcznik DIETETYKI” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2010
  • – „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2011
  • – „Dietoterapia” – Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2015
  • – „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2016

 

Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem:  https://ncez.pl/.

 

Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.

Skip to content