Wykaz diet

Wykaz i charakterystyka diet stosowanych w WSzZ w Kielcach

 

Przedstawione poniżej diety, są zgodne z obowiązująca nomenklaturą i są dietami najczęściej zlecanymi w klinikach i oddziałach WSzZ w Kielcach.

 

Rodzaje diet:

  1. Dieta podstawowa.
  2. Dieta lekkostrawna.
  3. Dieta wysokobiałkowa.
  4. Dieta niskobiałkowa.
  5. Dieta bezglutenowa.
  6. Dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:

– Dieta przecierana

– Dieta papkowata

– Dieta płynna

– Dieta kleikowa

  1. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa)
  2. Dieta ubogoenergetyczna
  3. Dieta z ograniczeniem tłuszczu
  4. Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa)
  5. Dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa)

Zastosowanie wyżej wymienionych diet:

 

  1. Dieta podstawowa:

żywienie ludzi zdrowych w rożnym wieku.

 

  1. Dieta lekkostrawna:

w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit; nadmiernej pobudliwości jelita grubego; nowotworach przewodu pokarmowego; wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych; chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką; zalanych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym; przewlekłych chorobach układu oddechowego z rozedmą; w zawale;  rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych; u chorych długo leżących u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego; u osób w wieku podeszłym

 

  1. Dieta wysokobiałkowa:

dla osób wyniszczonych; w chorobach nowotworowych; w rozległych oparzeniach, zranieniach; w chorobach przebiegających z gorączką; dla rekonwalescentów po przebytych chorobach

 

  1. Dieta niskobiałkowa:

w zapobieganiu nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii; ochronie zmienionych chorobowo narządów – wątroby, nerek; utrzymaniu możliwie dobrego stanu odżywiania pacjenta

 

  1. Dieta bezglutenowa:

w alergiach na gluten, celiakii i nietolerancjach glutenu

 

  1. Dieta lekkostrawna z modyfikacjami konsystencji:

Dieta przecierana:

zmiana konsystencji niektórych produktów i potraw

Dieta papkowata:

w chorobach jamy ustnej i przełyku (zapalenie, rak, zwężenie, żylaki); w przypadku utrudnionego gryzienia i połykania; niektórych chorobach nie przebiegających z gorączką; po niektórych zabiegach chirurgicznych wg wskazań lekarza

Dieta płynna:

w chorobach jamy ustnej; u chorych nieprzytomnych; sonda; peg; w innych stanach chorobowych wg wskazań lekarza

Dieta kleikowa:

w ostrych schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek; w stanach pooperacyjnych; w chorobach zakaźnych

 

  1. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa):

u chorych na cukrzycę; w chorobach nowotworowych

 

  1. Dieta ubogoenergetyczna:

w redukcji masy ciała; u osób z otyłością i nadwagą

 

  1. Dieta z ograniczeniem tłuszczu:

w przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych;  chorobach miąższu wątroby – marskość wątroby, przewlekłym zapaleniu wątroby/trzustki; we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

 

  1. Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa):

w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy; przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka; refluksie żołądkowo-przełykowym; dyspepsjach czynnościowych żołądka (dolegliwości nie mające podłoża zmian organicznych)

 

  1. Dieta bogatoresztkowa (bogatobłonnikowa):

w zaparciach nawykowych, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, dietoprofilaktyce uchyłkowatości i nowotworów jelita grubego, kamicy żółciowej, otyłości, zaburzeń przemiany lipidowej i węglowodanowej.

 

W opracowaniu diet korzystano z:

–  „Podstaw naukowych żywienia w szpitalach” pod red. prof  dr hab. med. J. Dzieniszewski,  dr. med. Lucjan Szponar, prof. dr hab. med. Bruno Szczygieł, prof. dr hab. med. J. Socha. IŻŻ, 2011

– „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” – Helena Ciborowska,  Anna Rudnicka. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2010

– „ Praktyczny podręcznik DIETETYKI” red. naukowy prof.dr hab.n.med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2010

– „Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” red. naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. IŻŻ, 2011

 

Poniżej w załącznikach do pobrania zalecenia dietetyczne w powyższych dietach oraz dodatkowo w dietach z innymi modyfikacjami. Zalecenia stanowią jedynie wzorzec poszczególnej diety nie uwzględniający mnogości chorób, dlatego też warto końcowe zalecenie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Instytut Żywności i Żywienia wychodząc naprzeciw aktualnym problemom zdrowotnym oraz coraz większemu zainteresowaniu prawidłowym odżywaniem, utworzył Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pod adresem:  https://ncez.pl/.

 

Na powyższej stronie można znaleźć aktualną piramidę prawidłowego żywienia, porady, ciekawe artykuły, zalecenia dietetyczne w jednostkach chorobowych oraz przepisy, jak również skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem on-line.