Światowy Tydzień Karmienia Piersią

1 sierpnia 2019

– Mleko mamy jest dla jej dziecka pokarmem, szczepionką, a także polisą ubezpieczeniową na przyszłe życie – mówi doktor Joanna Siwierska-Zielonko, Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach. Od 1 do 7 sierpnia obchodzony jest Światowy Tydzień Karmienia Piersią, ustanowiony w 1990 roku, którego głównym celem jest promowanie karmienia dziecka wyłącznie mlekiem matki, przez pierwsze 6 miesięcy jego życia.

Doktor Joanna Siwierska-Zielonko podkreśla, że pokarm matki ma fundamentalne znaczenie dla zapewnienia prawidłowego rozwoju dziecka. Dieta malucha powinna być rozszerzona o inne pokarmy dopiero po pierwszym półroczu życia. Jednocześnie karmienie piersią powinno być kontynuowane – według zaleceń WHO, minimum dwa lata lub dłużej, bądź jak sugeruje Amerykańska Akademia Pediatrii przez rok lub dłużej, zgodnie z życzeniami matki i dziecka.

– Maluch dostaje bezpieczny pokarm, który nie wymaga gotowania, sterylizacji, pasteryzacji. Jest lekkostrawny, zawarte w nim białko jest swoiste gatunkowo dla człowieka i łatwo przyswajalne. Obecność czynników immunomodulujących sprzyja prawidłowemu rozwojowi odporności i sprawia, że maleje prawdopodobieństwo rozwoju alergii. Dzięki mleku matki, u dziecka zmniejsza się częstość występowania infekcji dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu moczowego. W późniejszym okresie życia zaś zmniejsza się ryzyko zachorowalności na otyłość, cukrzycę, miażdżycę naczyń krwionośnych i nadciśnienie tętnicze – wylicza doktor.

Ponadto, jak zauważa – karmienie piersią buduje wzajemną relację między matką a dzieckiem, wpływa na prawidłowy rozwój emocjonalny dziecka, daje poczucie bezpieczeństwa i chroni przed stresem. Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny podkreśla, że karmienie piersią niesie ze sobą także wiele korzyści dla kobiety, która w okresie połogu szybciej wraca do formy, jest mniej  narażona na krwotoki i anemię, traci więcej kalorii, przez co szybciej powraca do wagi sprzed ciąży.

W organizmie mamy karmiącej, lepiej regulowana jest gospodarka wapniowa, dzięki czemu kobieta w późniejszym okresie życia może uniknąć zachorowania na osteoporozę. Istotne jest też zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów sutka i jajnika. Dla matki karmienie piersią jest wygodne – mleko jest zawsze świeże, ciepłe i gotowe do podania. Do tego dochodzi aspekt ekonomiczny i płynące z tego tytułu oszczędności.

Z okazji Światowego Tygodnia Karmienia Piersią, Joanna Siwierska-Zielonko i zespół Kliniki Neonatologii WSzZ życzą wszystkim mamom, by doświadczały samych dobrych emocji i aby jak najpiękniej przeżyły ten niezwykły czas „mlecznej drogi”. Ojców zaś prosimy o życzliwe wsparcie i pomoc dla mam!

 

Źródło fot: pixabay.com

Opublikowano w aktualnosci przez Rzecznik Prasowy